У Новоукраїнці хотіли люструвати «люстратора»

Хвиля циркових вистав під умовною назвою «Зараз розберемося, як слід, і люструємо, кого прийдеться» докотилася до Новоукраїнки. Зранку 23 грудня місцевий мешканець Олександр Нешкреба планував змусити прокурора району Юрія Лєбєдєва написати заяву про звільнення. Однак сам ініціатор акції ледь не потрапив до сміттєвого баку.


Цікава персона «головного люстратора» Новоукраїнки. Три судимості: 1984 рік — незаконне заволодіння транспортними засобами, 3 роки позбавлення волі; 1995-й — розкрадання державного або колективного майна з проникненням в особливо великих розмірах, півтора роки за ґратами; 2012-й — незаконне заволодіння чужим майном шляхом обману і шахрайство, 2 роки позбавлення волі з іспитовим терміном 1 рік. Наразі його ще й підозрюють у нанесенні тілесних ушкоджень вісімдесятирічному дідусю.

Тепер же Олександр Нешкреба, як модно стало говорити, «виражає інтереси громади».

...Близько десятої ранку перед входом до приміщення районної прокуратури в Новоукраїнці починають збиратися люди — десятків із вісім. «Починається», — думає ваш покірний слуга. Починається, але не зовсім те, заради чого сюди приїхав журналіст Новин Кіровоградщини: люди перегороджують вулицю і розгортають плакати з красномовними написами: «Нешкребу на вила!», «Не дамо погані влади!», «Нешкреба — це рак головного мозку, а його треба або лікувати, або видаляти!»

— Так кого тут люструвати зібралися? — питаю в прокурора району Юрія Лєбєдєва.

— Розумієте, коли люди взнали, що Нешкреба збирається пікетувати нас, теж захотіли прийти. Він же тут півмісту грошей винен, то, напевно, є у людей бажання поставити йому кілька запитань. Тут навіть про сміттєвий бак розмови точилися, але я цього не дозволю.

(Правда, по очах прокурора не скажеш, що йому було б особливо неприємно це бачити.)

Винуватець «свята демократії» у супроводі близько десяти чоловік та під прапором «Самооборони» стоїть метрів за сто вище по вулиці. Вони про щось радяться, але підходити ближче не поспішають.

Під прокуратурою триває мітинг. Свої історії розповідають ті, хто тим чи іншим чином стикався з Нешкребою.

— Сарай валить зараз, каже, що це — його, — каже Новинам Кіровоградщини Олена Худоніна. — Ми вже два суди виграли, що то наша територія, а йому все одно. І руки розпускає, чоловіка мого побив. Погрожує постійно. Каже: ось приїде син — ми вас пошматуємо, бо мій чоловік — росіянин. Ми, як стемніє, з хати боїмося вийти. Ой, навіщо я на цьому мітингу виступала? Не знаю тепер, що буде.

Ще одна мешканка Новоукраїнки, Людмила Товмаченко, обвинувачує Нешкребу в шахрайстві:

— Я особисто давала тисячу гривень на лікування його сина. Нешкреба таким чином назбирав дев’яносто дві тисячі, і ці гроші пішли невідомо куди. І на АТО він наче збирав... Я просто не розумію, на що він розраховує у Новоукраїнці, його ж усі знають. Я живу спокійно, займаюся своєю справою і намагаюся не встрявати у всілякі конфлікти. Але тут уже зачепило. А скільки історій із кредитами! Добропорядні люди поручалися за нього, тепер виплачують.

Михайло Нікулін взагалі вважає «головного люстратора» ледь не сепаратистом.

— У Донецьку теж із малого починалося, — пояснює він свою думку. — Тепер Нешкреба колотить народ у Новоукраїнці, в самісінькому центрі України. Що буде, якщо Новоукраїнка підніметься? Потягнуться інші райони, а Росія цього тільки й чекає, смути цієї...

«Самооборонівці» тим часом починають розходитись. Олександра Нешкребу впіймати не вдається, натомість говоримо з молодиком, який трохи затримався, згортаючи прапор. Правда, розмовою це навряд чи можна назвати.

— Наш керівник сказав, щоб ми збиралися і їхали. Щоб людей не провокувати.

— Так а які ж хоч конкретно ваші вимоги були?

— Без коментарів.

Зате має що сказати прокурор району.

— Якщо людина дружить із головою і бачить, що зібралося чоловік вісімдесят, обурені її діями, то така людина, звичайно, ніяких акцій надалі не організовуватиме, — говорить Юрій Лєбєдєв. — Він, коли побачив, скільки людей проти нього вийшли, розвернувся і поїхав. Своїм сказав, що привезе з Кіровограда «пацанів і зброю». Я про це повідомив чергового райвідділу міліції. Нам не треба тут ніяких збройних конфліктів. Нешкреба насправді незадоволений тим, що працівники районної прокуратури довели до кінця справу про шахрайство. У 2012 році суд визнав його винним. Потім його пасинок разом зі своїм товаришем побив і фактично роздягнув хлопця-інваліда. Ми теж підтримували державне обвинувачення, наглядали за досудовим слідством. Остаточний вирок — сім років вісім місяців позбавлення волі з конфіскацією майна. Після цього — а було це в середині жовтня — Нешкреба активізувався. Думаю, він зрозумів, що втрачати немає чого і, надивившись телевізора, вирішив зайнятися люстрацією.

Насамкінець Лєбєдєв наводить аналогію:

— От уявіть собі: завтра до прокуратури Новоукраїнського району прийде ґвалтівник, який ґвалтує дітей і вимагатиме, щоб я написав заяву на звільнення. Начебто від імені громади вимагатиме. Адже прокуратура всіляко перешкоджає йому вчиняти злочини. І що — мені писати заяву? Не буде цього.

Словом, люстрації в Новоукраїнці так і не відбулося. А коли все-таки це трапиться, кого люструють — те ще питання.

Андрій Лисенко, Новини Кіровоградщини

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пасха на фоне гор

Разобраться как следует и наказать кого попало

"Металліка" випускає новий альбом