Перемагає «Дружба»

Комісія з розслідування незаконної забудови Лісопаркової в Кіровограді формально ще існує. Фактично — нічого добитися їй не вдалося.

Для тих, хто не в темі, — трохи передісторії.

Ще наприкінці грудня минулого року Новини Кіровоградщини дізналися, що біля озерця Котяче око на Лісопаркової почалося будівництво. Там з'явилися величезний котлован і пеньки замість сосен.

Всього через місяць нам вдалося знайти щонайменше три документи, які забороняють будівництво в улюбленому місці відпочинку кіровоградців. Процитуємо зі скороченнями: «...існує рішення Кіровоградської міської ради №390 від 16.03.2007, яким затверджено перелік земельних ділянок, що належать до "земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення та резервних територій нового зеленого будівництва". Додатком до рішення у підпункті 2 пункту 3 (перелік лісопарків) — лісопарк "Сосновий" (з обох боків вулиці Московської) площею 128 га.

Є ще одне рішення — вже обласної ради №721 від 19.06.2009: "Оголосити територію зеленого соснового масиву в районі вулиці Лісопаркової, що знаходиться в місті Кіровоград, такою, що належить до природно-заповідного фонду місцевого значення".

Більше того, міськрада, яка роздає направо і наліво землю, не посоромилася вивісити на сайті свого управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища План зонування Кіровограда. Якщо уважно до нього придивитися, то можна побачити: територія біля Котячого ока — "Рекреаційна зона активного відпочинку"».


Приблизно в той же час стали відомі імена забудовників — депутат міськради і чиновник Віктор Ніколаєнко та якась Наталія Мішина.

Ситуацією, крім кіровоградських ЗМІ, зацікавився і всеукраїнський телеканал НТН, присвятивши Лісопаркової сюжет у програмі «Агенти впливу».

Тиск на можновладців ставав дедалі відчутнішим. І тоді в. о. мера обласного центру Іван Марковський своїм розпорядженням створив комісію для розслідування забудови, пообіцявши всіляке сприяння і надавши кімнату для засідань. До комісії ввійшли громадські активісти Інга Дуднік, Андрій Гоба, Юрій Вовкотруб, Віталій Коваль, архітектори Людмила Харламова, Володимир Рак і Юрій Пенязь, юрист Ігор Погасій, заступник начальника Управління Держземагентства у Кіровоградському районі Алла Бабіна, начальник Управління земельних відносин Кіровоградської міськради Володимир Підорич, депутати міськради Дмитро Хох, Олександр Фомуляєв, Олександр Ковальчук та Олександр Мосін, ваш покірний слуга та інші. Всього — 19 осіб.

Кількість і якість «комісіонерів» відразу викликали підозри, що проблему хочуть майстерно «забалакати». Тому з часом членів комісії стало 14, а держслужбовця Аллу Бабіну замінили на досвідченого землевпорядника Іллю Крохмаля.

Плани спочатку були наполеонівські. Приблизно так: «"Нариємо" всіляких документів, а потім винних як притягнуть до відповідальності!» У реальності все вийшло набагато складніше. І сумніше.

Роботу комісії щосили гальмували державні органи, покликані нібито допомагати. Міська влада теж не дуже поспішала йти назустріч. Одного разу навіть члени комісії, зібравшись на чергове засідання, провели його в коридорі міськвиконкому, так як ключів від конференц-зали знайти не вдалося. Та й самі активісти зменшили оберти — траплялося, не вдавалося зібрати кворум.

Та все ж результати є. Багато в чому завдяки зусиллям адвоката Ігоря Погасія, який, розгорнувши бурхливу діяльність і незважаючи на відверте небажання окремих чиновників поворухнутися, зібрав безліч різних документальних свідчень незаконності забудови. Він же підготував звернення до прокуратури і контролював їх розгляд. Коротше кажучи, Ігор Погасій був своєрідним «мотором» комісії.

Чому «був»? Тому що останнім часом адвокат змушений захищати самого себе (цитата зі спільноти «Захист Кіровоградського лісопарку» на Facebook, де активність у порівнянні з зимою — 2015 відчутно знизилася): «Друзі! На жаль, не можу зараз повноцінно займатися Лісопарковою! Прошу зрозуміти правильно. Поки не завершу боротьбу з місцевим "правоблуддям", оскарженням злочинного вироку судді Безсмолого — відходжу від роботи комісії». Ігорю Погасію, який не раз вигравав справи в Європейському суді з прав людини, інкримінують банальне хуліганство. Причому роблять це досить нахабно і безсовісно.

Резюме — принаймні на момент підготовки цього матеріалу до друку, — уповільнена діяльність комісії плюс відхід від справ висококваліфікованого юриста, без участі якого розібратися у великій кількості документів буде дуже складно. Тим більше — довести все до логічного завершення.

Так що поки перемагає «Дружба». Та, якою пиляють дерева.

Андрій Лисенко, Новини Кіровоградщини

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пасха на фоне гор

Разобраться как следует и наказать кого попало

"Металліка" випускає новий альбом